Сьогодні ми не уявляємо свого життя без зубної щітки, адже вона – незамінна помічниця для збереження здоров’я наших зубів. Приділити час вибору зубної щітки – це один з кроків до красивої і здорової посмішки. Як з тисячі пропозицій підібрати таку щітку, яка підійде саме вам? Ми рекомендуємо обирати на основі особливостей організму, стану зубів і ясен, звичок.

У цій статті ми розберемо яка різниця між електричною та мануальною (ручною), та як можна самостійно визначити, який засіб особистої гігієни стане ідеальним для вас.

Всі пропозиції, які ви зустрічаєте на прилавках, розподіляються на кілька категорій:

  • За віком – дитячі, підліткові, дорослі.
  • За класом – мануальні, електричні, ультравукові.
  • По виду і матеріалу щетини – натуральні або синтетичні.

Також виділяють гігієнічні для догляду за відсутності будь-яких проблем, пародонтологічні для делікатного очищення при наявності захворювань, спеціальні для чищення протезів, ортодонтичних конструкцій.

Мануальні щітки

Механічні компоненти купують близько 70% населення. Вони прекрасно справляються з очищенням порожнини рота від м’яких відкладень, але тільки за однієї умови: пацієнт повинен відповідально підходити до виконання процесу.

Мануальні щітки мають зручний компактний дизайн. Вони мають невелику вагу і ідеально поміщаються в руці. Більш того, мануальні щітки не потребують особливого догляду. Їх досить просто промити під струменем води і вони будуть готові до наступної процедури очищення. Щітки абсолютно водонепроникні. Головки щіток такого типу розроблені таким чином, що б Ви могли отримувати відмінні результати і проводити комфортну гігієнічну процедуру очищення прямо у Вас вдома.

Виходячи з типу щетинок, передбачається наступний розподіл:

  •    Дуже м’які.
  •    М’які.
  •    Середньої жорсткості.
  •    Дуже жорсткі.
  •    Комбіновані – з різних матеріалів.
  •    Загальні – різної твердості.

М’яка зубна щітка – гарне рішення для пацієнтів з хворобами і кровоточивістю ясен. Розглянути такий варіант також слід усім, у кого спостерігається истонченная емаль. Рекомендується використовувати і дітям у віці від 1 року завдяки м’якому впливу на молочні зубки без пошкодження емалі. Зверніть увагу: продукція такого формату потребує більш частої заміни, так як швидко втрачає свій первісний вигляд.

Середньої жорсткості – вибір більшості людей, у яких відсутні захворювання зубів, ясен, мови. Жорстка щітка призначається при сильному скупченні нальоту, який не виходить прибрати менш жорсткими моделями.

Оптимальне рішення для людини зі здоровою ротовою порожниною – середній ступінь жорсткості. При правильному користуванні такими виробами легко очистити наліт, не травмуючи при цьому тканини навколо. В окремих випадках стоматолог може рекомендувати жорсткий тип, однак самостійно вибирати його не варто.

Електричні щітки

Якщо результат очищення стандартними засобами не задовольняє вас, то можна перейти на електрощітку. Як правило, головка – невелика, що дозволить зі зручністю знімати наліт з далеких зубів. Перед тим як вибрати електрощітку, рекомендується ознайомитися з принципом її роботи.

Переваги використання електричної зубної щітки:

1. Займає мінімум часу

Електричні зубні щітки скорочують час чищення до 2 хвилин, при цьому якість чищення не страждає.

2. Чистить зуби легко

Чищення електричною щіткою не вимагає м'язових зусиль, достатньо поступово пересувати щітку від одного зуба до іншого, і вона все зробить за вас.

3. Економить зубну пасту

Електрична щітка відмінно чистить зуби без пасти, що дозволяє використовувати її для догляду за ротовою порожниною маленьких дітей.

4. Ефективно бореться із відкладеннями

Завдяки вібрації, вдається зняти наліт та відкладення, що не піддаються чищенню звичайним механічним способом.

5. Не травмує ясна

Обертаючись, щетинки не тільки очищають поверхню зубів, але й масажують ясна, не травмуючи їх.

Електрична зубна щітка з акумуляторним живленням підходить дітям та дорослим, які хочуть витрачати менше часу на чищення зубів і при цьому отримати гідний результат. Якщо ж ви хочете досягти ще більшого ефекту, зверніть увагу на звукові моделі.

Як вибрати електричну зубну щітку: 3 основні моменти

Лікарі пропонують приділити увагу наступним важливим критеріям:

  • Тип головки – знімний або незнімний. Другий варіант відрізняється більш доступною ціною, але вважається одноразовим. Кращими для придбання визнані пропозиції зі знімними елементами.
  • Датчик тиску. Коли пацієнт робить сильний тиск під час процедури очищення, електрощітки зупиняється, щоб щетинки не зашкодили емаль.
  • Сполучення з телефоном. Розумна електрозубная щітка може передбачати різноманітний функціонал, який доступний для перегляду на смартфоні. Користувач може ознайомитися з інформацією по наявному заряду, тривалості, якості та мапі чистки, за допомогою якої визначаються ділянки з меншим впливом.

Кращими вважаються такі, які поєднують пульсуючі і зворотно-обертальні рухи. Це дозволить розм’якшити і видалити зубний камінь. Подібний варіант людям із захворюваннями пародонту варто купувати лише після консультації зі стоматологом.